Anna & Zef

Ann & Zef

av Ad de Bont
I föreställningen möter den unge Zef Bunga Anne Frank. Båda är femton år gamla och kommer aldrig att bli äldre. Båda dödades innan de blev vuxna.

Båda har levt gömda i två år. Zef i sitt hem i Albanien, Anne i Amsterdam, i den lilla hemliga lägenhet som genom hennes dagbok blivit känd över hela världen. Zef Bunga tvingas gömma sig på grund av hotet om blodshämnd som drabbat hans familj. Båda planerar för framtiden när de ska kunna gå ut och när världen inte längre är vansinnig.

Den 4 augusti 1944 arresteras hela familjen Frank; Anne, hennes far, mor och hennes syster Margot. I mars 1945 dör Anne Frank i koncentrationslägret Bergen-Belzen.

När föreställningen börjar har Zef Bunga alldeles nyss flytt isoleringen i sitt hem i Albanien och dödats av en av sina närmaste vänner, femtonåriga Edi. Till Zefs förvåning är Anne Frank där för att möta honom. De har något gemensamt.

Författaren Ad de Bont har skapat den femtonåriga Zef Bunga och låtit honom möta Anne Frank. Zef och Anne har båda behållit sin medmänsklighet och sitt förnuft i en vansinnig värld där vissa har stiftat lagar som ger rätt att döda och förfölja andra människor. Ad de Bont betonar att Anne Franks och Zef Bungas historia är viktiga att berätta; ”Därför att överallt och alltid kommer vissa människor försöka förtrycka andra. Tankar om diskriminering och segregation börjar alltid smygande, man märker dem knappt. Men när de växer och blir stora förvandlas de till monster som förgör människor. På samma sätt som Hitler var besatt av judarna är många människor besatta av muslimerna idag. Vi måste vara på vår vakt mot detta.”

Anders Alnemark, konstnärlig ledare för Teater Fredag har regisserat föreställningen. ”Viktigast med all teater är att den väcker känslor. Empati och inlevelseförmåga tycker jag att dagens samhälle lider stor brist på. Därför ville jag sätta upp Anne och Zef. Föreställningen är sorglig men också hoppfull för att den berättar om två unga människor som trots enorm press har en sådan livslust.”

Huvudrollerna i föreställningen spelas av två unga skådespelare, båda är 21 år gamla. Caroline Johansson Kuhmunen, som tidigare haft huvudrollen i High School Musical, samt deltagit i Jakten på Julia, Så ska det låta och Allsång på Skansen spelar Anne Frank. Zef Bunga spelas av Josef Törner som tidigare jobbat på Göteborgs stadsteater och Riksteatern.

Pjäsen hade Sverigepremiär 1:e april 2011

2011-2012

Produktion:

Författare: Ad de Bont

Översättare: Felix Alnemark

Regi: Anders Alnemark

Scenografi: Astrid Ljungberg Järnblad

Komposition, ljud och mixning: Anders Nyström

Ljusdesign: Axel Norén

Producent: Kaj Granander

Press och marknadsföring: Katrin Nilsson

Fotografi och filmfoto: Max Brouwers

Mask: Madeleine Törnkvist af Ström

Tapisseri: Lisa Andersson

Måleri: Bengt Carlgren

Snickeri: Martin Ljungberg

Konstruktion scenografi: Crickes Smide - Svensk Dekorproduktion

Affisch och filmklippning: Per Sund

Arbetsmaterial: Greta Sundberg

Medverkande:

Anne Frank: Caroline Johansson Kuhmunen,

Zef Bunga: Josef Törner

Zefs föräldrar: Sannamari Patjas / Cecilia Ljung och Pär Andersson / Anders Alnemark / Pär Simon Margulies

Fotograf: Martin Skoog och Katrin Nilsson 

"Djärv thriller om hämndens regler" – Läs hela recensionen i SVD »

"Caroline Johansson Kuhmunen och Josef Törner är bedårande begåvade..." – DN 

Ad de Bont

Den holländska dramatikern och regissören Ad de Bont är konstnärlig ledare för Toneelmakerij, Amsterdams stora teater för barn och ungdom. Ad de Bont har också skrivit bland annat "Mirad en pojke från Bosnien" och "Rupa Lucian" som tidigare spelats i Sverige. Anne och Zef vann 2010 12th Dutch - German Award för ung publik.
Toneelmakerij »