Om oss

Om oss

Teater Fredag är en teater från Nacka/Stockholm, som producerar, regisserar och arrangerar teaterföreställningar för barn och unga. Tidigare hette vi Robinson Crusoe & Fredags vänner. Vår lokal ligger på Uddvägen 11 i Nacka.

Våra föreställningar har premiär på en scen i Stockholm, sedan turnerar vi i hela Sverige. Vår främsta målgrupp är barn och unga mellan förskola och gymnasiet men vi gör även produktioner för vuxna.
Ryktet om oss har spridit sig utanför Sverige och vi har turnerat till bl.a. Finland och Storbritannien.

Vi har lyckats med det svåra att konkurrera med den kommersiella kulturen och nå den svårflirtade ungdomspubliken. Vår ambition är att ligga i framkant när det gäller kvalitativ barn- och ungdomsteater.

Vår målsättning är att introducera nyskriven, internationell och svensk dramatik för en ung publik både i Sverige och internationellt.

Vi har ingen fast ensemble utan samarbetar med olika skådespelare, scenografer, musiker och andra konstnärer. Vår konstnärlige ledare är Anders Alnemark.

Vi vill att våra berättelser och vårt sceniska uttryck ska väcka känslor och engagemang som bidrar till reflektion och främjar åskådarens empatiska förmåga. Vi vill göra teater som söker efter uttryck, som fördjupar, inte förenklar, och komplicerar på ett teatralt sätt. 


Vi tror på teaterns förmåga att göra oss till rikare människor efter att vi har fått gråta och skratta och kanske känt att; jag är inte ensam.

Vi stöds av

kulturradet_logo-black

Bildresultat för nacka kommun

sll-logo-1200

                                                                                                                                                                Bildresultat för Stockholms stad

Säsongen 2021-2022 arbetar följande hos oss:

Anders Alnemark

Konstnärlig ledare och skådespelare

Anders har jobbat med teater sedan 1972. Han har medverkat i flera uppsättningar på Riksteatern samt i fria grupper. 1986 startade han Teater Fredag.

Katarina Rosenback

Producent

Utbildad scenkonstproducent på DI (numera STDH) samt auktoriserad dramapedagog. Tidigare arbetat på BUS och Teaterscentralen samt med fria teaterkonstellationer som bl a spelat på Kilen/Stadsteatern, Strindbergs Intima och Södra Teatern/Kägelbanan samt turnerat. Medlem i Scenkonstbolaget STOP.

Hanna Cecilia Lindkvist

Scenograf

Hanna är utbildad på STDH´s (dåvarande Dramatiska Institutet) Scenograflinje och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Efter examen har Hon arbetat som husscenograf på Örebro Länsteater och som frilansande scenograf i både Sverige och Norge. Hon har gjort scenografi och kostym på bl. a Teater Tribunalen, Moment:Teater och Turteatern. Hanna är medlem i scenkonstkollektivet REDWOOD.

Ulrika Mannerfelt

Skådespelare

Utbildad på Mimlinjen på Teaterhögskolan i Stockholm. Hon har varit yrkesverksam sedan mitten av 80-talet och bla arbetat på Folkteatern i Gävleborg, Orionteatern, Riksteatern, Teater Tre, Teater Pero, Pantomimteatern och Västanå Teater. De senaste åren har man kunnat se henne i Charlies Unge och Den Vita Stenen på Pantomimteatern och i Miranda Mirakel på Unga Roma. Ulrika medverkar i Är Du Levande?, Sabelles Röda Klänning, Världens Mesta Ester och De Tre Önskningarna.

Mikael Tham

Ljusdesigner

 Mikael har jobbat med teater, musik och scenkonst sedan sent 70-tal. Han har ljussatt över 50 teaterföreställningar samt konserter, festivaler och annat. Han ledde under åtta år utbildningen i ljusdesign på Dramatiska Institutet (numera Stockholms dramatiska högskola). De senaste åren har han bl.a. arbetat som scenchef på Dramaten, som scenteknisk chef på Dansens Hus och som konsult/projektledare åt Operan.

Lucas Grimstedt

Skådespelare

Lucas gick teaterhögskolan i Luleå 2016-2019. Lucas spelar Edvin i Teater Fredags senaste pjäs Glömstället, och är även aktuell med SVT:s senaste storsatsning utifrån Kerstin Ekmans bok Händelser vid vatten.

Anders Nyström

Kompositör

Kompositör och filmljudläggare. Har komponerat musiken, gjort ljuddesign och mixning till till "1900", "I taket lyser stjärnorna", Alla mot Occi", "Hanna Huset Hunden", "Skuld & Oskuld" , ”Gul Måne”, ”Aldrig Mozart”, ”Anne & Zef”, "Clyde & Bonnie", ”Sover fiskar?” och ”Min Mamma Medea”.
Har komponerat musik till bortåt 100 teateruppsättningar. Arbetar också med musik & ljud till tv, dokumentärfilm, beställningsfilm, bildspel för museer och utställningar.

Annika Olsson

Skådespelare

1992 Annika ut Teaterhögskolan i Malmö. Startade tillsammans med hela scenskoleklassen Unga Konstnärliga Teatern i Malmö.
Jobbade 5 år på Folkteatern i Gävleborg. Sedan 1998 frilansar hon boendes i Stockholm.
Varit med i ett flertal TV och filmproduktioner. 2006 regisserade hon för första gången och har gjort 6 uppsättningar. Till fem av dessa har hon även skrivit manus. På Teater Fredag medverkar Annika i Världens Mesta Ester och De Tre Önskningarna.

Greta Sundberg

Dramatiker och pedagog

Greta är utbildad på Dramatiska Institutet 96-99 och har jobbat på t ex Riksteatern, Dalateatern,
Radioteatern och Unga Dramaten. Verksam som både dramatiker, författare och dramapedagog. Greta har gjort lärarmaterialet till ”Anne & Zef”, ” Clyde & Bonnie”, ”Sover fiskar?”, ”Min Mamma Medea” samt Världens Mesta Ester".

Nicholas Olsson

Skådespelare

Nicholas har varit verksam skådespelare sedan 1980-talet. Nicholas har spelat både teater och film och under 2020 spelade han journalisten i SVT:s Jakten på en mördare, och medverkade i Hitta hem på UR. På Teater Fredag spelar Nicholas farfar i pjäsen Glömstället.